GODA EXEMPEL

Många arbetsplatser i Sveriges 

arbetar dagligen med professionell mobilfilm. Här visar vi goda exempel att inspireras av. Först ut är Hudiksvalls Kommun. De har varit med från allra första början i utvecklingen av Clipsk. Nedan hittar ni även en kort intervju med en av kommunikatörerna som producerar filmerna.

Så jobbar Hudiksvalls kommun dagligen

med mobilfilm - 7 min från årets VideoKonf

Hudiksvalls kommun!

Skärmavbild 2019-09-21 kl. 13.47.03.png

Hudik och hållbarhet! På en särskild sida har man samlat flera olika filmer som skildrar goda exempel på kommunens hållbarhetsarbete. Där kan medborgarna följa arbetet och fördjupa sig. Klicka på bilden som länkar till mobilfilmerna.

Bada Bastu! I kommunen kan sällskap boka bastukvällar med olika teman, till exempel saltpeeling och honungsinpackning. Här tipsar man med en enkel film gjord med stillbilder, musik och grafik. Klicka på bilden som länkar till filmen.

Skärmavbild 2019-09-21 kl. 11.25.20.png

"Våga prova! Kör och rätta efter vägen. Det är dock viktigt att du har koll på tillgänglighetkraven, den övriga kvalitén får formas efter vägen. Den bästa produktionen är den som blir av. Det är också den som kan bidra till ännu bättre film. Har du inget att utgå ifrån har du heller inget att förbättra."

Madelene Granath, kommunikatör Hudiksvalls Kommun

Skärmavbild 2019-09-21 kl. 11.25.58.png

Vad händer vid Lillfjärden? Plötsligt ser det lite konstigt ut vid ett vattendrag i Hudiksvall. Invånarna får veta vad som pågår via en film. Klicka på bilden för att komma till filmen.

Stora skillnader i resultat mellan skolor. Vid en sammanställning av resultaten från ämnesprov på olika skolor hittade man stora skillnader. Grundskolechefen beskriver resultaten samt hur de ska jobba framåt för att utjämna skillnaderna.

Hallå Madelene Granath,

kommunikatör på Hudiksvalls Kommun!

Hur många på er arbetsplats (kommunen) producerar mobilfilm?

Vi är fem kommunikatörer som arbetar med och producerar mobilfilm.

 

Vad ingår i den vanligaste utrustningen ni använder?

Golvstativ, selfiepinne (som handstativ), två myggor, en monterbar mic på mobilen (med större puff), Apparna IMovie och Clipsk.

 

Vilka ämnen gör ni film om?

Vi använder film för att berätta om kommunal verksamhet generellt, både som kan förklara statiska delar, men också som verktyg när vi har nyheter som ska publiceras. Vi använder det i krisarbete och i planerade produktioner.

 

Vilka film-format är de vanligaste?

Intervjuer. Men vi har även format som innehåller bilder och grafik, utan intervjuer.

 

Vad är den största fördelen med att jobba med mobilfilm?

För oss är det ett effektivt sätt att kortfattat berätta om händelser. Det är ett sätt som hjälper oss att förtydliga, förmedlakänsla och trovärdighet.

 

Vad är den största utmaningen att jobba med mobilfilm?

Vi arbetar mycket med att hålla ihop en röd tråd i våra filmer, det behöver man sätta tid och ramar för. Det hjälper oss även att upprätthålla den kvalitet som vi har bestämt. Ofta är det tidspress, då har vi stor nytta av ett ramverk. En annan sak som vi också behöver vara duktiga på är den psykologiska delen som handlar om att få människor att känna sig trygga framför kameran.