FAQ

Vad är Clipsk?

Clipsk är en världsunik app för Iphone. Med den lägger man grafiken på filmklipp från telefonens galleri eller när man redigerat en film i t.ex. Imovie. Clipsk har fem professionella funktioner som har valts ut av svenska kommunikatörer och journalister.

Den har ett mycket enkelt gränssnitt som gör att arbetet går snabbt att utföra.

Jag hittar inte clipsk på App Store

För att Clipsk ska synas i App Store måste din telefon vara uppdaterad till minst iOS 13.
Följ instruktionen för att kontrollera vilken iOS-version du har:

  • Inställningar
  • Allmänt
  • Om
  • Se programversion

Om iOS-versionen är äldre än 13 behöver du uppdatera telefonen. Detta är en ordning som App Store beslutar om och det ligger därmed utanför vår kontroll. När man utvecklar en app måste man utgå ifrån en given iOS-uppdatering, i fallet med Clipsk är det 13. Senare versioner av iOS fungerar utmärkt. Se en film om hur du hittar din version.

Finns Clipsk För Android?

Nej, tyvärr inte. Än.

Döda eller slänga appen, vad är skillnaden?

När en uppdatering ska slå igenom eller när ett plötsligt fel uppstår när man jobbar med en dator så kan det ibland hjälpa att stänga ov och sätta på det aktuella programmet. Detta gäller även appar och telefoner.

Exempel: När vi har gjort en förändring i er grafik, t.ex. lagt in en ny logtype så måste ni uppdatera appen för att förändringen ska synas i appen. Då dödar ni appen och öppnar den på nytt. ”Döda”  gör man genom att dubbelklicka snabbt på hemknappen så att historiska sidor syns som i en ”hög”. Svep sedan Clipsk uppåt så att den försvinner. Har ni en IPhoneX så drar ni sidan uppåt till hälften så visar sig ”sid-högen”. Alla projekt sparas i appen och inget går förlorat.
Slänger ni appen så försvinner alla projekt som ni har gjort i den. Detta gör man endast när man t.ex. ska avsluta sitt abonnemang. Långhåll på Clipsk-ikonen på din telefon så att den lossnar och klicka på krysset så att den försvinner. Gå sedan till telefonens Inställningar – Ditt namn (överst) – Apple-ID (överst) – välj Apple-ID – Hantera Prenumeration – Avsluta.

Blir min film tyngre (tar upp mer minne) när jag har lagt på grafiken i clipsk?

Clipsk skapar en kopia av din film när du tar in den i appen för att lägga grafik. När du sparar din färdiga film i Clipsk kommer du alltså att få två filmer i din telefons galleri (bilder) – den ursprungliga filmen utan grafik och den färdiga filmen med grafik. Två filmer tar upp dubbelt så mycket plats som en film. Om du vill frigöra minne så rekommenderar vi att du slänger den första filmen som inte har grafik. Du kan alltid gå in i den nya filmen och göra ändringar.

Grafiken i sig tar upp en försumbar mängd minne.

Hur gör jag för att texta på ett annat språk än svenska med siri i clipsk?

Du har tillgång till ”världens alla språk” genom din Iphone. För att använda Siri måste du (eller någon annan)  tala samma språk som du ska texta på. Gör så här för att lägga till ett språk:

  • Inställningar
  • Allmänt
  • Tangentbord
  • Tangentbord
  • Lägg till nytt tangentbord för det språk du vill använda (alternativt ändra för att ta bort tangentbord)

Öppna appen Clipsk. Klicka på text eller subtitles. Använd mikrofonen för att aktivera Siri och tala in din text. Använder du ett alfabet, t.ex. arabiska tecken så klickar du på jordgloben och ändrar tangentbordet innan du talar in texten.​

Varför är undertexten centrerad? finns den som vänsterställd?

Inspirationen till Clipsk subtitles kommer från de ledande streaming-siterna, t.ex. SVT Play, Netflix, YouTube osv. Läsbarheten har varit det helt centrala målet när vi har gjort designen. Som standard-utseende har vi valt ett lättläst typsnitt med vita fonter centrerat på en mörk platta. Detta är den vanligaste typen av subtitles. Du kan även välja en annan design som har en lite större text med en egen skugga.

Komponenten går inte att lägga in i filmen, vad är problemet?

Utrymmet på tidslinjen där man vill lägga en grafisk komponent måste vara minst 0,3 sekunder långt.

Är det kortare tid nekas man att lägga in komponenten. Skälet till denna tidsgräns är att tittaren behöver en viss tid för att kunna uppfatta grafik på rörlig bild. För att lägga grafiken behöver du justera längden på omkringliggande komponenter så att du frigör tid motsvarande minst 0,3 sekunder. Du har inte tillgång till någon klocka i Clipsk men du märker snabbt när du har lyckats.​

Jag kan inte spara den färdiga filmen – vad kan vara problemet?

Du måste ha tillräckligt med minne kvar på telefonen för att kunna spara filmer. Väljer du att rensa bort material från din telefon för att frigöra minne så glöm inte att även tömma papperskorgen under ”bilder”.

Enstaka gånger kan det bli något mindre tekniskt ”fel”. Detta brukar man normalt sätt kunna avhjälpa genom att backa ett steg och göra om ett moment. Te x kan du ta in filmen igen i Clipsk. Markera filmen i Clipsk genom att dutta på ”filmremsan” i nederkant. Klicka på ”Replace Video” och hämta filmen på nytt. Prova sedan att spara filmen igen. Det kan även hjälpa att stänga Clipsk och sedan döda den vilket du gör genom att dubbelklicka på hemknappen och sedan svepa appen uppåt. Öppna den sedan på nytt och prova att spara igen.

Jag vill använda vår egen grafik på filmen, hur gör jag?

Det är enkelt! Du behöver först ett företagsabonnemang av Clipsk, det beställer du enkelt HÄR!

Då laddar vi din Clipsk med just er grafiska profil. Vi lägger in logos, ikoner, era unika färger samt de typsnitt som ert bolag använder i kommunikationen.

Kan jag använda clipsk på en ipad?

Självklart kan du använda Clipsk på en Ipad! Det kan ibland kännas enklare när man gör lite längre och mer avancerade filmer. Du kan dock inte växla mellan mobiltelefon och Ipad med samma app.

Detta eftersom varje app endast fungera på en enhet.
Du behöver två appar om du vill ha Clipsk på två enheter.​

kan man använda clipsk på en laptop eller en stationär dator?

Nej, det kan du inte. Clipsk är en app som endast fungerar på Iphone och Ipad. Drivkraften bakom utvecklingen av Clipsk är att skapa en liten ”grafiker i fickformat” som ska göra att man slipper
tanka in sin mobilfilm i en dator för att lägga på grafiken.

Kan jag redigera ljud i clipsk?

Nej, Clipsk är en renodlad grafikapp som ska ses som ett komplement till de bra redigeringsappar som redan finns, t.ex. Imovie.

Kan jag lägga på rörlig grafik i clipsk som t.ex. en vinjett

Nej, inte än. Rörlig grafik lägger du enkelt in i din film i t.ex. Imovie.