FAQ

Vad är Clipsk?

Clipsk är en världsunik app för iPhone och iPad. Med Clipsk redigerar du mobilfilm och lägger grafik och undertext på din film. Redigeringsläget har två videospår och tre ljudspår. Grafikläget har fem funktioner för att hjälpa dig att skriva text, skapa undertext, addera stillbilder, grafiska former och ikoner samt för att redigera misstag från inspelningen i form av oskärpa.

Clipsk har ett mycket enkelt gränssnitt som gör att arbetet går snabbt att utföra.

Jag hittar inte clipsk på App Store

För att Clipsk ska synas i App Store måste din iPhone/iPad vara uppdaterad till minst iOS 15.
Följ instruktionen för att kontrollera vilken iOS-version du har:

  • Inställningar
  • Allmänt
  • Om
  • Se programversion

Om iOS-versionen är äldre än 15 behöver du uppdatera enheten. Detta är en ordning som App Store beslutar om och det ligger därmed utanför vår kontroll. När man utvecklar en app måste man utgå ifrån en given iOS-uppdatering, i fallet med Clipsk är det 15. Senare versioner av iOS fungerar utmärkt. Se en film om hur du hittar din version.

Finns Clipsk För Android?

Nej, tyvärr inte. Än.

Döda eller slänga appen, vad är skillnaden?

När en uppdatering ska slå igenom eller när ett plötsligt fel uppstår när man jobbar med en dator så kan det ibland hjälpa att stänga ov och sätta på det aktuella programmet. Detta gäller även appar och telefoner.

Exempel: När vi har gjort en förändring i din grafik, t.ex. lagt in en ny logtype så måste du uppdatera appen för att förändringen ska synas i appen. Då dödar du appen och öppnar den på nytt. ”Döda”  gör du genom att swipa uppåt så att historiska appar syns som i en ”hög”. Svep sedan Clipsk uppåt så att den försvinner. Alla projekt sparas i appen och inget går förlorat.
Slänger du appen så försvinner alla projekt som du har gjort i den. Detta gör du endast när du t.ex. ska avsluta ditt abonnemang. Långhåll på Clipsk-ikonen på din telefon så att den lossnar och klicka på krysset så att den försvinner. Gå sedan till telefonens Inställningar – Ditt namn (överst) – Apple-ID (överst) – välj Apple-ID – Hantera Prenumeration – Avsluta.

Hur använder Clipsk råmaterialet som jag har filmat?

När du skapar ett nytt projekt i Clipsk och lägger in filmklipp, stillbilder eller musik från din telefons app Bilder eller Filer, så länkar Clipsk till dessa filer. Det innebär att du behöver behålla alla originalfiler i apparna Bilder och Filer, så länge du vill kunna redigera och arbeta med materialet i Clipsk. Tar du bort råmaterialet, försvinner de även från ditt Clipsk-projekt.

Hur gör jag för att texta på ett annat språk än svenska med siri i clipsk?

Du har tillgång till ”världens alla språk” genom din iPhone. För att använda Siri måste du (eller någon annan)  tala samma språk som du ska texta på. Gör så här för att lägga till ett språk:

  • Inställningar
  • Allmänt
  • Tangentbord
  • Tangentbord
  • Lägg till nytt tangentbord för det språk du vill använda (alternativt ändra för att ta bort tangentbord)

Öppna appen Clipsk. Klicka på text eller subtitles. Använd mikrofonen för att aktivera Siri och tala in din text. Använder du ett alfabet, t.ex. arabiska tecken så klickar du på jordgloben och ändrar tangentbordet innan du talar in texten.​

Varför är undertexten centrerad? finns den som vänsterställd?

Inspirationen till Clipsk subtitles kommer från de ledande streaming-siterna, t.ex. SVT Play, Netflix, YouTube osv. Läsbarheten har varit det helt centrala målet när vi har gjort designen. Som standard-utseende har vi valt ett lättläst typsnitt med vita fonter centrerat på en mörk platta. Detta är den vanligaste typen av subtitles. Du kan även välja en annan design som har en lite större text med en egen skugga.

Komponenten går inte att lägga in i filmen, vad är problemet?

Utrymmet på tidslinjen där man vill lägga en grafisk komponent måste vara minst 0,3 sekunder långt.

Är det kortare tid nekas man att lägga in komponenten. Skälet till denna tidsgräns är att tittaren behöver en viss tid för att kunna uppfatta grafik på rörlig bild. För att lägga grafiken behöver du justera längden på omkringliggande komponenter så att du frigör tid motsvarande minst 0,3 sekunder. Du har inte tillgång till någon klocka i Clipsk men du märker snabbt när du har lyckats.​

Jag kan inte spara den färdiga filmen – vad kan vara problemet?

Du måste ha tillräckligt med minne kvar på telefonen för att kunna spara filmer. Väljer du att rensa bort material från din telefon för att frigöra minne så glöm inte att även tömma papperskorgen under ”bilder”.

Enstaka gånger kan det bli något mindre tekniskt ”fel”. Detta brukar normalt sätt kunna avhjälpas genom att backa ett steg och göra om ett moment. Det kan även hjälpa att stänga Clipsk och sedan döda den vilket du gör genom att dubbelklicka på hemknappen och sedan svepa appen uppåt. Öppna den sedan på nytt och prova att spara igen.

Jag vill använda min egen grafik på filmen, hur gör jag?

Det är enkelt! Du behöver först ett företagsabonnemang av Clipsk, det beställer du enkelt HÄR!

Då laddar vi din Clipsk med just din grafiska profil. Vi lägger in din logotyp, ikoner, dina unika färger samt de typsnitt som ditt bolag använder i kommunikationen.

Kan jag använda clipsk på en iPad?

Självklart kan du använda Clipsk på en iPad! Det kan ibland kännas enklare när du gör lite längre och mer avancerade filmer. Du kan dock inte växla mellan iPhone och iPad med samma licens. Detta eftersom en licens endast fungera på en enhet. Du behöver därför två licenser om du vill ha Clipsk på två enheter.​

Kan jap använda clipsk på en laptop eller en stationär dator?

Nej, det kan du inte. Clipsk är en app som endast fungerar på iPhone och iPad. Drivkraften bakom utvecklingen av Clipsk är att skapa en liten ”grafiker i fickformat” som ska göra att man slipper tanka in sin mobilfilm i en dator för att lägga på grafiken.

Kan jag redigera ljud i clipsk?

Ja, Clipsk är en fulländad app för hela efterbehandlingen av mobilfilm. I Clipsk kan du redigera ljud från dina filmklipp, lägga in speakerröst, musik eller ljudeffekter.

Kan jag lägga på rörlig grafik i clipsk som t.ex. en vinjett

Du kan lägga in rörlig grafik under redigeringsläget, till exempel en vinjett som du har lagrat på din telefon.